google-site-verification=9PPWmhhSGk2FO3jBcI70_kyEFMR-nKFnyDqs49CO5n8
top of page
Εικόνα συγγραφέαPosters Blog

Η ιστορία του κεχριμπαριού


Η προέλευση του Κεχριμπαριού


Το κεχριμπάρι ή αλλιώς στα Αρχαία Ελληνικά Ήλεκτρον καθώς έχει και ηλεκτρικές ιδιότητες, είναι στην ουσία απολιθωμένη ρητίνη η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων διακοσμητικών κατά βάση αντικειμένων αλλά και κομπολογιών τα οποία μάλιστα είθισται να είναι και πολύ ακριβά, λόγω και του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται και αποτελούνται.



Ηλικιακά ανά τον κόσμο το κεχριμπάρι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του από 30 έως 90 εκατομμυρίων ετών. Μάλιστα το ήμι-απολιθωμένο ρετσίνι ή αλλιώς το ήμι-απολιθωμένο κεχριμπάρι φέρει την ονομασία Κοπάλη. Μέσα στο εσωτερικό του ήμι-απολιθωμένου ρετσινιού(κεχριμπαριού), βρίσκονται πολλές φορές απολιθωμένα αλλά όμως συγχρόνως καλοδιατηρημένα έντομα ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών, τα οποία μάλιστα έχουν και τεράστια ανεκτίμητη παλαιοντολογική αξία.


Οι φυσικές ιδιότητες του Κεχριμπαριού


Τα στοιχεία που έχουν χαρίσει αυτήν την υπέροχη και μεγαλοπρεπή φήμη στο κεχριμπάρι είναι το χρώμα του, η ζεστασιά που προσφέρει και μόνο με την αφή αλλά καθώς επίσης και με την καύση του, ενώ παράλληλα καθώς επίσης και οι ηλεκτρικές του ιδιότητες, για αυτό και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια το κεχριμπάρι χρησιμοποιείται ως αντικείμενο καύσης σε διάφορες θρησκευτικές ή ακόμα και πνευματικές κατά κύριο λόγο τελετές.


Όταν το κεχριμπάρι καεί μας προσφέρει ένα υπέροχο αλλά συνάμα και ευωδιαστό άρωμα πεύκου το οποίο μας σαγηνεύει θα λέγαμε κάπου βαθιά μέσα στην φύση.


Το χρώμα του κεχριμπαριού


Το χρώμα του κεχριμπαριού ποικίλει αναλόγως με την ξένη ύλη που το επικαλύπτει από την στιγμή της έκκρισής του στο δέντρο, συνήθως πεύκο, και μπορεί να είναι είτε κίτρινο, είτε να έχει κάποιον χρυσό τόνο στο χρώμα του, ή να έχει πάρει καθαρά το χρώμα του μελιού, με το οποίο όλοι είμαστε και πιο εξοικειωμένοι, ή να είναι μπλε, πράσινο ή ακόμα και διάφανο.


Το γνήσιο κεχριμπάρι έχει επίσης μία ακόμη μαγική ίσως θα λέγαμε ιδιότητα. Ποια είναι αυτή όμως η μαγική του ιδιότητα; Το γνήσιο κεχριμπάρι λοιπόν όταν τρυπηθεί με μία βελόνα ακόμα και χωρίς να καεί απελευθερώνει ένα πολύ όμορφο και ευωδιαστό άρωμα πεύκου εν αντιθέσει με το πλαστικό κεχριμπάρι που όταν όμως τρυπηθεί η μυρωδιά που απελευθερώνει θα λέγαμε ότι δεν είναι και τόσο ευωδιαστή και καλή.


Ποια είναι όμως η χημική σύσταση του Κεχριμπαριού;


Η χημική σύσταση του κεχριμπαριού προέρχεται και αποτελείται από τρία στοιχεία, τα οποία είναι τα εξής: Άνθρακας, Οξυγόνο, και υδρογόνο, με την συμμετοχή και ελαφράς μικρής ποσότητας Θείου. Οι αναλογίες των συστατικών του κατά την χημική του σύσταση έχουν ως εξής:











​Άνθρακας 67% - 87%

​Οξυγόνο 15%

​Υδρογόνο 8,5% - 11%

​Θείο 0,26% - 0,34%



Ο χάρτης του Κεχριμπαριού


Η εμφάνιση του κεχριμπαριού είναι παγκόσμια καθώς μπορεί να βρεθεί σε όλον τον κόσμο. Στην χώρα μας ειδικότερα κοιτάσματα κεχριμπαριού βρίσκονται αλλά και εντοπίζονται συνηθέστερα στην Βόρεια Ελλάδα.



Κοιτάσματα Κεχριμπαριού στην Ευρώπη


Το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε βασισμένο σε πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες από την Βικιπαίδεια ενώ οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το google, την wikipedia.org και τα δύο sites δωρεάν φωτογραφικών υλικών, το pixabay.com και το pexels.com

116 Προβολές0 Σχόλια

Comments


Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι άρθρο σας θέλετε να δημοσιεύσουμε μπορείτε να τα στείλετε στο email: posterswordpress@outlook.com ή στο email: postersblog2017@gmail.com ή αλλιώς διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε πολύ λάβαμε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

bottom of page