Άρθρο του Βασίλη Καλαγκιά*
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένα με την τεχνολογία από τις προηγούμενες γενιές.
Όπως είναι επίσης δεδομένο, ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρει η τεχνολογία, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της μαθητικής ζωής.
Ακόμα γνωρίζουμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν μέχρι και κέντρα απεξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει παιδιά και εφήβους σε ακραίες συμπεριφορές.
Ευτυχώς όμως, οι υπολογιστές και το διαδίκτυο δεν προσφέρουν μόνο ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η χρήση τους στην εκπαίδευση είναι ευρεία και επιβεβλημένη στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου.
Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη διδασκαλία της μουσικής, είναι απεριόριστες:
• Χρήση του youtube για ακρόαση τραγουδιών
• Χρήση των μηχανών αναζήτησης για εύρεση πληροφοριών σχετικά με συνθέτες, στιχουργούς και γενικά με ότι έχει να κάνει με την εκτέλεση μουσικής.
• Το tablet μπορεί να αντικαταστήσει τα τετράδια, καθώς έχει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και είναι και πιο οικολογικό.
• Υπάρχουν κατάλληλες εφαρμογές, τις οποίες είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι δάσκαλοι της μουσικής. Με τις εφαρμογές αυτές τα παιδιά μπορούν να κάνουν την μελέτη τους πιο ευχάριστη και πιο εποικοδομητική.
Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην εξέλιξη. Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται tablet και υπολογιστές, στην ίδια ηλικία που μαθαίνουν να γράφουν. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε αρνητικοί σε αυτό. Γονείς και καθηγητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, να γνωρίσουν τα οφέλη της και να τα «περάσουν» και στα παιδιά.
*Ο Βασίλης Καλαγκιάς είναι Μουσικολόγος και καθηγητής Μουσικής
Βρείτε τον Βασίλη στο Facebook: Βασίλης Καλαγκιάς
Comments