Σε μετάφραση του Γίωργου Ιωσηφίδη
Τα μουσικά άλμπουμ σε μορφή δίσκων βινυλίου και κασετών γνώρισαν διψήφια ανάπτυξη στις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αναλύσεων για την κατανάλωση μουσικής BuzzAngle Music.
Οι πωλήσεις βινυλίου αυξήθηκαν κατά 12% και από 8,6 εκ. στις 9,7 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ οι πωλήσεις κασετών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19% και από 99.400 έφτασαν τις 118.200 (πωλήσεις στις ΗΠΑ). Η αύξηση στις πωλήσεις των δύο φυσικών φορμά δεν είναι βεβαίως επιπέδου «streaming» (γνώρισε αύξηση 41,8%) ωστόσο εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή, αφού αναφερόμαστε σε μέσα που έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών.
Η δημοτικότητα και των δύο φυσικών μορφών φαίνεται να «οδηγείται» από πωλήσεις παλαιότερων δίσκων. Η εταιρεία BuzzAngle Music αναφέρει ότι πάνω από το 66% των πωλήσεων δίσκων βινυλίου είναι άλμπουμ ηλικίας άνω των τριών ετών, με κυκλοφορίες από τον Michael Jackson, τους Beatles, τους Fleetwood Mac και τους Pink Floyd, που περιλαμβάνονται και στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ βινυλίου της προηγούμενης χρονιάς.
Αν και οι πωλήσεις κασετών φαίνεται να βασίζονται λίγο περισσότερο στις νεότερες κυκλοφορίες, οι περισσότερες πωλήσεις (52,5%) αφορούσαν κυκλοφορίες άλμπουμ τουλάχιστον τριών ετών (την κορυφαία θέση έχει η συλλογή Guardians of the Galaxy του 2014). Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόλις το 32% των πωλήσεων αφορούσε σε άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο
Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των παλαιότερων μορφών, οι πωλήσεις άλμπουμ σε φυσική μορφή εξακολουθούν να έχουν πτωτική πορεία εξαιτίας των πωλήσεων δίσκων CD. Οι μικροί ψηφιακοί δίσκοι είναι στη δυσάρεστη θέση να έχουν όλα τα μειονεκτήματα των φυσικών μέσων αλλά δυστυχώς τίποτα το ελκυστικό σε σχέση με τα δύο άλλα «ρετρό» φυσικά μέσα.
Παρόλο που εξακολουθούν να είναι το πιο δημοφιλές φυσικό φορμά με πάνω από 60 εκατομμύρια πωλήσεις, η δημοτικότητα τους μειώθηκε κατά περίπου 18,5% το περασμένο έτος, οδηγώντας σε συνολική πτώση των πωλήσεων άλμπουμ σε φυσικό φορμά πάνω από 15%. Χάρη πάντως στην αυξανόμενη δημοτικότητα του «streaming» (αυξήθηκε κατά 41,8% πέρυσι) η κατανάλωση μουσικής αυξήθηκε συνολικά καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Πηγή The Verge
Comments