Χάκερς επιτέθηκαν στην εφαρμογή WhatsApp, καταφέρνοντας να «εισβάλουν» σε συσκευές ενός αριθμού χρηστών.
Οι χάκερς βρήκαν τρόπο να εγκαταστήσουν εξ αποστάσεως λογισμικό κατασκοπείας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο της εφαρμογής. Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση έγινε αντιληπτή πριν από λίγες μέρες και αφορούσε μόνο έναν επιλεγμένο αριθμό χρηστών και όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 εκατομμυρίων χρηστών. Το WhatsApp, μάλιστα, κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μια αναβάθμιση ασφαλείας και κάλεσε τους χρήστες του να την εγκαταστήσουν γρήγορα στη συσκευή τους για να προστατευθούν από ενδεχόμενη «κυβερνοεπίθεση».
Το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκοπείας το έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η συγκεκριμένη όμως εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Όπως έγινε γνωστό, οι χάκερς χρησιμοποίησαν τη λειτουργία φωνητικής κλήσης του WhatsApp για να καλέσουν τη συσκευή του χρήστη – στόχου. Ακόμα κι αν αυτός δεν απαντούσε, το κακόβουλο λογισμικό μπορούσε να «τρυπώσει» και να εγκατασταθεί στη συσκευή του, ενώ συχνά η κλήση εξαφανιζόταν από το μητρώο κλήσεων σαν να μην είχε γίνει ποτέ.
Οι τεχνικοί κυβερνοασφάλειας της WhatsApp αντιλήφθηκαν την επίθεση και ειδοποίησαν αμέσως εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η WhatsApp ανέφερε ότι είναι πρόωρο ακόμη να γίνει γνωστό πόσοι χρήστες έπεσαν θύματα λαθρακρόασης. Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί από λογισμικό της NSO, δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει πως είναι εφικτό αυτό που πάντα φοβούνταν οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι ορισμένες κυβερνήσεις κρυφά παρακολουθούν ηλεκτρονικά ενοχλητικούς ακτιβιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους κ.α.
Πηγή star.gr
Comments